Kasslergratäng med champinjoner

 
Från början var detta en rätt min mamma brukade göra med fläskfilé och champinjoner. Sedan blev det ibland kantareller. Sen kassler... Det varierades en hel del med åren.
Jag hade en kasslerbit i frysen och champinjoner som jag hade köpt för mycket av så då testade jag att göra en lite kalorisnålare variant av denna rätt. Till det serverade jag ris och då gick hela rätten (exkl sallad) på 418 kcal
Endast kasslergratängen är på 203 kcal  per portion och receptet är för 4 pers.
 
Ingredienser:
450 g rökt kassler
250 g champinjoner
1 mellanstor lök
2,5 dl matlagningsgrädde mini 4%
1 dl grön mjölk
1 tsk rapsolja
Salt & Peppar
 
Tillagning:
  • Sätt ugnen få ca 200 grader
  • Skiva kasslern i ganska tunna skivor och bryn lätt o oljan i stekpanna.
  • Lägg kassler sedan i en ugnsform.
  • Hacka lök, skica champinjonerna.
  • Stek löken en stund i samma panna som du stekte kasslern i, behövs mer olja så är ett tips att slänga i en liiiten skvätt vatten om man vill slippa det. 
  • Efter en liten stund slänger du i champinjonerna så vätskar även de av sig lite så det inte bränns fast.
  • När champinjonerna och löken fått lite färg fördelar du det över kasslern i formen.
  • Blanda matlagningsgrädden och mjölken och häll över.
  • Ställ in i ugnen och låt puttra i ca 20 min eller tills det fått färg.
 
 
 
Fläskkött, Recept, Under 400 kcal, Under 500 kcal | |
Upp