Bakad sötpotatis med fetaoströra och baconsmulor
4 portioner
Hittade ett recept på bakad sötpotatis med fetaoströra en gång för länge sen när jag satt i ett väntrum.
Nu var det ett tag sedan jag gjorde den men den är så enkel så lyckades komma ihåg ingredienserna.
Det är ganska mycket röra, men jag älskar som sagt mycket sås, röror etc och dessutom hade jag jättestora potatisar denna gång så om man vill, kan man självklart minska på röran.
Försökte även hitta 3% fetaost då det ska finnas men hittade det ingenstans så fick bli 10%
Tänk även på att bakad potatis tar olika tid beroende på storlek i ugnen så man får ha lite tålamod och tid på sig ibland.
Denna rätt är på 490 kcal med massa röra och potatisar på 300g styck.
Om man väljer bort baconet så blir rätten även "vego".
Ingredienser:
1200 g sötpotatis
300 g fetaost 10%
4 dl Arla mini fraiche 4%
Ca 2 msk hackad gräslök
0,5 tsk rapsolja
100 g kalkonbacon
Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Tvätta potatisen och stick hål i den med en gaffel
- Ställ in potatisen på en plåt (gärna med bakplåtspapper för att slippa kladd och låt bakas i ca 1 - 1,5 timma beroende på storlek. Kontrollera om potatisen är mjuk med en sticka, grillpinne eller liknande.
- Under tiden gör du röran.
- Smula fetaost och blanda med creme fraichen.
- Finhacka gräslök och blanda i.
- Smaksätt med salt och peppar och låt stå i kylen tills potatisen är klar.
- Skär kalkonbacon i små bitar. Stek knaprigt i lite rapsolja.
- När potatisen är klar. Låt den svalna lite. Skär ett stort kryss i mitten och "öppna upp" potatisen genom att pressa in kanterna mot varandra.
- Fördela och klicka i röran i varje potatis och strössla över baconet.
