Asiatisk laxfilé med chilimajo och broccoliris
Den här maträtten har jag ätit så många gånger. Ursprungliga receptet är från Zeinas kitchen, som gör fantastiskt god mat.
Receptet hittar du här: https://zeinaskitchen.se/japansk-laxsida-med-chilimajonas/
Jag har dock gjort en lite kalorisnålare variant av denna. Valde laxfilé och mindre siracha då jag inte vill ha för starkt. Speciellt nu på sommaren 😀
Receptet på lax med sås är på 350 kcal per portion. Med broccoliris blev det 400 kcal.
Jag köpte färdig broccoliris i frysdisken på lokala mataffären men man kan göra egen själv om det inte finns.
Det går även att använda vanligt ris men då får man räkna kalorierna för det såklart.
Det går även att lägga lax i folie och vatten som Zeina gör för saftigare lax men denna gång körde jag utan och det gick ändå bra då laxen fick tillagas med marinaden i formen.
Ingredienser:
500 g laxfilé i 4 bitar (köpte fryst)
0,5 msk sesamfrön
Marinad:
1 klyfta vitlök
2 msk flytande honung
0,25 dl japansk soja
0,5 lime rivet skal samt saft
0,5 msk finriven färsk ingefära
Salt och peppar
Chilimajo:
0,75 dl lättmajonäs (använde mig av Hellman's)
1 msk ketchup
1 msk siracha (men mer om man vill ha det starkare)
0,5 lime saft och skal
1 dl skivad salladslök, men spara lite till garnering av fisken
Salt efter smak
Tillagning:
- Tina laxen om den är fryst.
- Blanda alla ingredienser till marinaden och låt laxen ligga med marinad och dra sig några timmar.
- Sätt ugnen på 180-200 grader beroende på ugn. Ställ in laxen, med marinaden i en form, när ugnen är varm i ca 15-20 minuter eller tills den blir klar.
Chilimajo:
- Blanda samtliga ingredienser och låt såsen stå och dra sig.
- Koka upp "riset" enligt instruktionerna på paketet.
- Servera lax med ris och lite chilimajo. Strössla sesamfrön och eventuellt salladslök om man sparat lite över laxen.
