Yakiniku
Tema Asien!
Jag älskar Yakiniku. Verkligen älskar. Tycker det är så svårt att hitta det perfekta receptet.
Det är ju 10 ggr svårare när man ska försöka få ner kalorierna.
I det här receptet finns det faktiskt socker i. Men socker i sig är inte så farligt så länge man håller sig till små mängder. Det går nog att byta ut till något annat istället för socker. Kommer nog testa det någon dag men den här rätten blev ändå bara på 424 kcal per portion så. Receptet är för 4 personer.
Man kan steka köttet först och sedan röra i såsen. Men den här gången så körde jag i ugn för att slippa mer olja. Om man kör i ugn så rekommenderar jag att man rör om/vänder köttet ofta.
Till detta har jag gjort en sallad på kål med dressing. Recept till den kommer senare.
Ingredienser:
600 g biff (brukar ta en hel bit att frysa och sedan skära tunna skivor men strimlad lövbiff går också bra.)
0,5 medelstor purjolök
1 liten bit ingefära1 klyfta vitlök
1 dl ljus (japansk) soja
0,5 msk sesamolja
2 msk socker (går att minska till 1 msk om man vill ha det mindre sött)
2 msk sesamfrön
2 dl ris
Tillagning:
- Strimla/skär biff
- Finriv ingefära och riv/pressa vitlök.
- Blanda Soja, sesamolja, socker och sesamfrön med vitlök och ingefära till en sås.
- Låt köttet och såsen marineras i tex en påse i kylen i minst en timma men gärna längre.
- Sätt ev. på ugnen på ca 200 grader
- Koka ris enligt förpackningen
- Strimla purjolöken.
- Häll ut köttet med marinaden i en form. Blanda i lite mer än hälften av purjolöken.
- Ställ in köttet i ugnen i ca 30 min beroende på ugn. Vänd runt på köttet ca var 5e minut.
- Strö över resterande av purjolöken, servera med ris och eventuellt en sallad.
